Gyurkity Péter

A Microsoft AntiSpyware tévesen ismer fel egyes programokat

Biztonsági cégek arra hívták fel a figyelmet, hogy a Microsoft új kémszoftver-ellenes alkalmazása egyes esetekben teljesen legális programokat is kémszoftverként azonosít.

Bár a szoftveróriás szóvivője válaszában elmondta, hogy több szoftverfejlesztővel együttműködve már dolgoznak a hiba kijavításán, az érintett cégek némelyike szerint azonban a Microsoft nem fordít elegendő figyelmet a probléma megoldására. Az elégedetlen cégek között a román BitDefender a leghangosabb, amely azt kifogásolta, hogy a Microsoft Windows AntiSpyware béta változata a BitDefender ScanOnline nevű eszközét "Brilliant Digital" néven azonosította, és a kémszoftverek kategóriájába sorolta.

Ioana Spiridonica, a biztonsági cég szóvivője közölte, hogy a Microsoft alkalmazása egyéb programokat is kártevőként azonosít, többek között a nagy népszerűségnek örvendő Real VNC szoftvert is, amelynek használatával lehetővé válik a számítógép távoli vezérlése. A BitDefender tisztában van azzal, hogy az alkalmazás még béta állapotban van, és azzal is, hogy ilyen tévedések gyakran előfordulnak a biztonsági szoftverek terén. Spiridonica elmondása szerint azonban a román cég elsősorban a Microsoft hozzáállását kifogásolja, és véleményük szerint a szoftveróriás meglehetősen hanyag módon kezeli a problémát, amelyre már tíz nappal korábban felhívták a figyelmét.

"Ha egy másik cég kémszoftverként azonosítja a saját programodat, ez felér a rágalmazással. Biztosak vagyunk abban, hogy a Microsoft végül kijavítja a hibát, de ha más cégeket is ily módon kezel, könnyen lehet, hogy újabb perrel kell majd szembenéznie" - jelentette ki Spiridonica.

A Microsoft szóvivője válaszában elmondta, hogy a BitDefender panaszát egyéb hasonló problémákkal együtt kezelik, és a hiba elhárítása némi időt vesz igénybe. Hozzátette, hogy szakembereik már dolgoznak a javításon, és a szoftverfejlesztők egy weboldal kitöltésével értesíthetik a vállalatot a hibákról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)